Spaghetti all`Amatriciana wersja rzymska
To jest wykańczający tydzień, dobrze, że dobiega już końca i jutro będzie się można zresetować na maxa bo inaczej szaleństwo było by murowane. Weekend zapowiada się jak zwykle pracowicie ale praca która mnie czeka jest z gruntu tych sprawiających przyjemność A jak Wam mija tydzień? Też jest tak szalony jak mój? Ponieważ w pracy szaleństwo proponuje Wam obiad który nie zajmie nam dużo czasu a sprawi wielką przyjemność naszym kubkom smakowym a przy okazji pozwoli się lekko wyciszyć i uspokoić kiedy będziemy przez 15 minut stać i mieszać sos Gotowi?
Opakowanie makaronu spaghetti
4 duże świeże pomidory
1 łyżka koncentratu
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli (można dodać mniej jeśli ktoś woli łagodniejsze smaki)
1 cebula
250 gramów wędzonego boczku
2 łyżki startego sera pecorino
Garść czarnych oliwek
Przyrządzenie:
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę lub paski wędzony boczek. Kiedy boczek będzie lekko zarumieniony dodajemy posiekane drobno ząbki czosnku , posiekaną w kostkę cebulę i chilli. Smażymy aż cebula ładnie nam zmięknie. Dodajemy obrane i pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat pomidorowy, smażymy aż cała woda z pomidorów wyparuje.
Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do sosu. Dodajemy starte pecorino , doprawiamy solą i pieprzem i posypujmy czarnymi oliwkami przekrojonymi na pół , serwujemy od razu
Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do sosu. Dodajemy starte pecorino , doprawiamy solą i pieprzem i posypujmy czarnymi oliwkami przekrojonymi na pół , serwujemy od razu
Smacznego! :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz