Pulpeciki indycze w sosie czosnkowym
Jabłka, wszędzie jabłka. Po mojej kuchni, spiżarni a nawet podwórku toczą się piękne, słodkie i rumiane, albo jasne i kwaskowate jabłka, które lada moment wylądują w gorącej kąpieli zakończonej w sterylnie czystym słoiku. Co z nich czaruje? Tego jeszcze Wam nie zdradzę, musicie poczekać na efekt końcowy Zamiast tego zdradzę Wam jak odmienić przygotowywane najczęściej w sosie warzywnym lub pomidorowym pulpeciki. Zaczynamy
Składniki:
500 gramów mielonego udźca z indyka
2 ząbki czosnku
Garść zielonej pietruszki
1/3 papryki chilli
Sól, pieprz
Sos czosnkowy:
2 łyżki masła
5 ząbków czosnku
3 łyżki mąki
250 ml mleka
250 ml bulionu
Sól, pieprz
Przyrządzenie:
Mielone mięso mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekano drobno pietruszką i papryką chilli. Mięso solimy i pieprzy y do smaku i wilgotnymi rękami formujemy małe pulpeciki.
Patelnie rozgrzewamy, na oliwie przesmażamy nasze pulpeciki aż do ładnego zarumienienia z każdej ze stron ( około 3 minuty z każdej strony ). Przesmażone pulpeciki zdejmujemy z patelni, odstawiamy. Do rondelka dajemy masło, klarujemy je. Na klarowanym maśle przesmażamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku przez 2 minuty. Do czosnku dodajemy mleko wymieszane z mąką i bulion, zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Do gotującego się lekko sosu dodajemy podsmażone pulpeciki i całość gotujemy jeszcze 15-20 minut. Sos doprawiamy solą i pieprzem – serwujemy gorące najlepiej z kaszą jęczmienną
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz