wtorek, 30 września 2014

Szynka długo marynowana
Uciekają te dni jak szalone. Dopiero co mieliśmy początek września a tu już październik, początek roku akademickiego puka do drzwi. I w sumie dzisiejszy przepis powstał właśnie z myślą o studentach, którzy wkraczają w nieznane dla siebie ścieżki. Życzę Wam samych pozytywnie zakręconych ludzi wokół siebie A na początek waszej przygody na waszą pierwszą wyprawkę i jako zaopatrzenie studenckiej lodówki polecam szynkę pieczoną, idealną na zagrychę i nie tylko
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
1 szklanka ciemnego piwa
2 łyżki pikantnego keczupu
1 łyżka miodu
2 ząbki czosnku
½ papryczki chilli
1 gałązka rozmaryny
Sok z ½ pomarańczy
Skórka z ½ pomarańczy
½ łyżeczki pieprzu
Sól

Przyrządzenie:
Szynkę myjemy i osuszamy. Ze wszystkich składników oprócz soli przygotowujemy marynatę. Szynkę wkładamy w marynatę na minimum 12 godzin, a najlepiej na 48.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Szynkę wyciągamy z marynaty solimy z każdej ze stron i wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego lekko oliwą. Szynkę polewamy marynatą i pieczemy 80 minut.
Upieczoną szynkę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (chyba że zaserwujemy ją gorącą do obiadu) i kroimy na plasterki jak wędlinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz