środa, 1 października 2014

Coleslaw z białej i czerwonej kapusty

Dziś dzień z serii nie wiem jak się nazywam. Czyste szaleństwo okupione bólem głowy i totalnym zmęczeniem połączonym ze zniechęceniem. Dobrze, że chociaż słońce za oknem świeci to dzięki temu przynajmniej jakieś strzępki endorfin wydostają się z mojego organizmu, bo gdyby nie to depresja dziś byłaby murowana.
Pomimo tych przebłysków pozytywnych emocji postanowiłam się trzymać ( no prawie ) z daleka od kuchni. Na moim talerzu wylądował kupny gotowiec, za to z moją ulubioną wersją sałatki coleslaw.

Składniki:
¼ główki białej kapusty
¼ główki czerwonej kapusty
1 duża marchewka
1 średnia cebula
½ łyżeczki soli
¼ szklanki cukru pudru
¼ łyżeczki pieprzu
1 łyżka octu
2 łyżki soku z limonki
¼ szklanki mleka
4 łyżki majonezu

Przyrządzenie:
Kapustę biała i czerwoną drobno szatkujemy. Solimy i lekko wyciskamy ją w rękach aby szybciej zmiękła i puściła sok. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach dodajemy do kapusty. Cebulę siekamy w drobną kostkę dodajemy do pozostałych warzyw.
Z cukru pudru, soku z limonki, pieprzu, mleka, octu i majonezu przygotowujemy sos, Gotowym sosem polewamy kapustę wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy surówkę do lodówki na minimum 2 godziny aby wszystkie składniki się przegryzły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz