sobota, 4 października 2014

Kurczak pieczony w stylu azjatyckim
Nie wiem jak w innej części Polski ale u nas od samego ranka świeci słoneczko Zapowiada się zatem piękny dzień i w końcu realny odpoczynek. Chyba przewidziałam, że dziś będzie pięknie i czas spędzony w kuchni musi być jak najkrótszy zatem już wczoraj zamarynowałam kurczaka, którego dziś wstawiłam do piekarnika i w czasie kiedy on się piekł ja piłam kawę z koleżanką Takie obiady w weekendy to ja lubię

Składniki:
1 cały kurczak
Marynata:
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka brązowego cukru
1 duża lub 2 mniejsze papryczki chilli drobno posiekane
3-4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
Skóra otarta z ½ limonki
Sok z 1 lionki
2 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
2 łyżeczki kurkumy
2/3 łyżeczki pieprzu
Garść pokrojonej kolendry
1 i 1/3 łyżeczki soli

Przyrządzenie:
Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym – odkładamy.
Wszystkie składniki marynaty łączymy najlepiej w dużym plastikowym, zamykanym pojemniku. Kurczaka nacieramy przygotowaną marynatą, wkładamy go do pojemnika i zostawiamy go aby się dobrze zamarynował najlepiej na noc, albo przynajmniej na godzinę.
Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy go resztą marynaty i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni od 65-100 minut w zależnościom wielkości kurczaka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz