sobota, 11 października 2014

Pancakes czyli amerykańskie naleśniki

Przyszła sobota i przywitała nas mgłą. Pomału słoneczko nieśmiało próbuje się przez tą warstwę szarości przecisnąć i jeszcze trochę czasu i będzie można raczyć się kawą i pysznym śniadaniem na balkonie lub tarasie.
Jakie macie plany na dziś? Wycieczka, spacer, zakupy, sprzątanie a może relaks z książką? Co by to nie było proponuje zacząć dzień od pysznego śniadania, które dziś Wam polecam, życząc przy okazji udanego wypoczynku


Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka maślanki
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka oleju
Do podania
Dowolny dżem lub konfitura – u mnie bananowo-karmelowa z tego przepisuhttps://www.facebook.com/igraszki/photos/pcb.744821625578460/744821478911808/?type=1&theater
Bita śmietana

Przyrządzenie:
Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sodę, wbijamy jajko i wlewamy maślankę, wszystko razem miksujemy, powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy więcej mąki.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, kiedy będzie gorący łyżką nakładamy ciasto starając się nadać Pancakes okrągły kształt. Smażymy po 3 minuty z każdej strony, aż naleśniki ładnie się zarumienią.
Każdy Pancakes smakujemy konfiturą i układamy warstwową, ostatni naleśnik dekorujemy ubitą na sztywno śmietaną kremówką, podajemy od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz