poniedziałek, 6 października 2014

Konfitura bananowo – karmelowa
Całą sobotę (prawie) spędziłam w kuchni gotując i piekąc. Udało mi się wyprodukować także małą próbną partię nowych pomysłów dżemowo-konfiturowych. I powiem Wam, że następny weekend zapowiada się pracowicie ponieważ banany w karmelu z rumem, które zrobiłam zniknęły równie szybko jak trwało ich przygotowanie.

Jeśli lubicie banany i karmel ten przepis jest zdecydowanie dla Was. Z podanych proporcji wychodzą 2 słoiczki także proponuje od razu co najmniej potroić podane ilości bo konfitura jest boska natchnienie spłynęło po lekturze #KUKBUK


Składniki:
5 bananów
½ szklanki brązowego cukru
2 łyżki masła
Sok z ¼ limonki
2 kieliszki rumu

Przyrządzenie:
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier brązowy i czekamy kiedy się skarmelizuje. Banany obieramy kroimy w kawałki. Kiedy masło połączy się z cukrem dodajemy pokrojone banany, sok z limonki i rum. Całość mieszamy i gotujemy około 10-15 minut, aż banany się rozpadną i rum odparuje.
Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy je do góry nogami aż do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz