środa, 8 października 2014

Tom Yum Goong
Lubię zupy pod warunkiem, że robi je ktoś inny. No chyba, że najdzie mnie ochota na rozgrzewającą, lekko cytrynową zupę Tom Yum Goong – wtedy nie ma rady musze przygotować ją sama, bo wtedy jest idealnie ….ostra :)
Składniki:
800 ml rosołu lub bulionu drobiowego
2 łodygi trawy cytrynowej
Sok z 1,5 limonki
Opakowanie krewetek
¼ szklanki sosu rybnego
2 papryczki chilli
2 ząbki czosnku
1/2 puszki pomidorów wiśniowych
4 grzybki shitake
1 papryka czerwona
Puszka mleka kokosowego
Łyżka cukru brązowego

Przyrządzenie:
Bulion zagrzewamy, dodajemy do niego zmiażdżoną trawę cytrynową, gotujemy minutę. Do wywaru dodajemy sok z limonki, posiekany w plasterki czosnek i chilli , pokrojone w paski grzyby shitake. Wszystko gotujemy 5 minut. Dodajemy krewetki, pomidory i pokrojoną w paski paprykę – gotujemy aż krewetki staną się różowe. Dolewamy mleko kokosowe, gotujemy minutę i przyprawiamy zupę cukrem, sosem rybnym i pieprzem.
Zupę nalewamy do talerzy posypujemy posiekaną kolendrą, podajemy od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz