piątek, 10 października 2014

Sałatka z kalmarów

Jak ja kocham piątki a już najbardziej te kiedy zamiast wstawać po 5 do pracy mogę wstać po 9 Jednodniowy urlopie – witaj:D Stwierdziłam, że tą moją radość, siłę i ogólną chęć do działania spożytkuje w kuchni (no gdzież by indziej!) i zrobię coś co uwielbiam ja i moi najbliżsi czyli owoce morza. Dziś tą grupę reprezentować będą kalmary i białe winko – w końcu jak szaleć i się urlopować to na całego


Składniki:
6 tub kalmarów
Opakowanie mieszanki sałat
1 czerwona cebula
2 gałązki selera naciowego
1 ogórek
2 pomidory
Papryka o dowolnym kolorze
Marynata:
4 łyżeczki oleju sezamowego
Sok z ½ cytryny
1/3 szklanki sosu sojowego
2 łyżki sosu chilli
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu ryżowego

Przyrządzenie:
Każdego kalmara rozcinamy, myjemy i osuszamy. Umytego kalmara nacinamy z dwóch stron tworząc i z jednej i drugiej strony kratkę. Tak przygotowane kalmary kroimy w paski. W garnku gotujemy wodę, lekko ją solimy, i na wrzątek wrzucamy pokrojone kalmary. Gotujemy je minutę po czym odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie mieszamy wszystkie składniki marynaty i również odkładamy gotową marynatę na bok.
Do miski kładziemy mieszankę sałat, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, obrane ze skórki i pozbawione nasion pomidory i ogórki. Selera naciowego obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy do pozostałych warzyw.
Na warzywach układamy kalmary, wszystko polewamy marynatą i zostawiamy na 15 minut aby smaki się przegryzły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz