wtorek, 7 października 2014

Kwiaty cukinii faszerowane ricottą z suszonymi pomidorami

Mamy piękną jesienną pogodę. Promienie słońca przenikające przez kolorowe liście na drzewach poprawiają nastrój i nie pozwalają nam na najmniejszą choćby chandrę. Oby taka pogoda dopisywała nam jak najdłużej czego sobie i Wam życzę
Na zewnątrz mamy kolorowo postanowiłam, że i na talerzu powinno być słonecznie, a do tego letnio (w końcu słońce ) i lekko. To już ostatnie chwile tego roku kiedy możemy jeszcze trafić na świeże kwiaty cukinii, także do dzieła :)





Składniki:
Opakowanie lub bukiet kwiatów cukinii
1 opakowanie ricotty
6 połówek suszonych pomidorów
Sól, pieprz
1 jajko
1 szklanka mąki
1/3 szklanki mleka
Zimna woda gazowana
Olej do smażenia
Przyrządzenie:
Suszone pomidory kroimy w drobna kostkę –dodajemy je do ricotty , mieszamy. Ser solimy i pieprzymy do smaku.
Kwiaty cukinii delikatnie myjemy i osuszamy. Ser przekładamy do rękawa cukierniczego i delikatnie nakładamy farsz do kwiatów.
Z jajka, mleka, wody gazowanej przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Kiedy będzie już gorący, bierzemy w rękę nafaszerowany serem kwiat cukinii i delikatnie maczamy go w cieście naleśnikowym, wkładamy na rozgrzany tłuszcz.
Kwiaty smażymy przez chwilę do momentu kiedy ładnie się zarumienią. Podajemy gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz